Återbruk

Det nyuppförda orangeriet

Orangeriet uppfördes mellan år 2010 och 2013 och är avsett för åretruntodling. Grunden till orangeriet är av gråsten som hämtats ur närmiljön och sedan samanfogats med hydraulisk kalkbruk. Väggarna är i murat  tegel från en gammal skola. Takets konstruktion bärs upp av fyra limträbågar som förut utgjort Borlänge Centralstations entré. Mellan limträbågarna finns en träkonstruktion och 60 fönster  av energiglas. Glasen kommer från hyreshus i Ängelholm som renoverats. Virket till den magnifika takkonstruktionen har tillvara tagits från stomresningen av takkupolen.  Fönster mot norr har munblåst glas från 1863. Övriga fönster är sekelskiftesfönster från Köpenhamn. Dörren mot norr kommer från Krageholms slott. Dörren in mot logen är från Gustaviansk tid. Undergolvet är av leca blandat med cement. Som golv fungerar det utmärkt men avsikten är att detta skall kompletteras murade värmekanaler och ett nytt ovanliggande golv. Fasaden är putsad. Orangeriet har vit puts mot norr och blå mot söder och öster. Det blå färgen är kimrök och kalk.

 

Drömmar om ett orangeri

Drömmen om att kunna tillbringa den mesta av tiden utomhus eller i sin trädgård. Att året runt njuta av att vara ute även om det blåser, regnar eller till och med snöar. Att dessutom få möjlighet att avnjuta Nyårschampagne och ostron bland palmer och akacior det   tog drygt tre år. Men så äntligen  var det dags att nyåret 2013-2014 fira med att sitta natten lång i vår inom- utomhus Patio. Fram till dess …ja, det var  mödan värt!



Orangeriets historia


Orangeriets ursprungsland är Italien och under slutet av 1400-talet anlades det första orangeriet i Amboise (Stritzke 1994). I Sverige uppfördes första orangeribyggnaden omkring 1566. Vid denna tid avsågs beteckningen ”orangerier” den del av trädgården där citrus träden var planterade. Vintertid byggdes sedan skydd kring växterna, som inför sommarsäsongen monterades ner. Mödan med resning och nedtagning av dessa tillfälliga skydd ledde utveckling till permanenta byggnader, vilka kom i mitten av 1600-talet. Denna permanenta byggnad ledde i sin tur fram till de orangerier vi är vana vid idag – en fast byggnad för övervintring och söder om orangeriträdgården, där växterna står under den frostfria årstiden.


http://ex-epsilon.slu.se/1520/1/Yvonne_Henriksson_final_version.pdf

Kontakta Oss


Johnny Ewald                                                                                             


Verksamhetsledare MåBraHus                                                                       


Telefon: 0708 777242                                                                                   


johnny.ewald@mabrahus.se